Klik Ya..:)

Thursday, April 29, 2010

8 fakta Coca Cola



" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang
dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta
laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US, kereta peronda lebuhraya akan
dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya
apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu,
Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah
mereka guna?

Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan
hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang
berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan
biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan
hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan
gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan
boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome
: Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya
karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat
bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta
merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan
setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam
biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air
basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ? Celup tuala dengan
Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam
jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia
boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi
mesti suka ni!

26 comments:

  1. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

    ReplyDelete
  2. wow..........
    info yang mengejutkan.........
    serius tak nak dah minum....
    kalo minum pun sikit jer...heheheheh
    tq 4 sharing!!!!!!!!!!1
    sharing is charing!!!!!!!!!1

    ReplyDelete
  3. wah...banyak kegunaan dia...hehe ingatkan bole minum je...sib baik aku tak minum coke ni...

    cadangan;€buat popup komen and disable word veri...

    ReplyDelete
  4. owh..mmg ta suke coke....suke ag oren marigold.. by da way..nice info..
    kesimpulan: coke penyebab osteoporasis=reput tulang

    ReplyDelete
  5. huhhhh...biar betoii...haduuuhhhh...abis kali nie...huhu

    ReplyDelete
  6. yang penting badan kita memerlukan air 80%

    ReplyDelete
  7. fakta yang menarik
    tapi sya suka giler minum cola...

    ReplyDelete
  8. haha..vailla coke sodap!!tp dah lama x minum..

    maka coke ni sejenis minuman ke ajen pencuci ke ap??macam bkn utk dminum jer..haha

    ReplyDelete
  9. Coke memang bahaya pun. Nasib baik dah 15 tahun aku tak minum. Member aku dulu ada belajar kat Harvard University. Masa kat sana, dia banyak berkawan dengan pelajar-pelajar yahudi berbanding mat saleh. Dia kata, kebanyakan orang yahudi memang tak minum Coke walaupun bangsa diorang yang cipta Coke ni.
    Jadi korang pikir la sendiri...

    ReplyDelete
  10. good information...
    utk jangka hayat pnjg pk la bnyk kali sblm minum coke...
    bnyk lg minuman atas muka bumi ni yg bleh hilangkan haus..

    ReplyDelete
  11. nih dapat daripada mass mail ke? sumber tepat dan jitu ke tak nih? :)

    ReplyDelete
  12. biasa la coke ni sekarang semua penuh dengan bahan kimia tidak bagus. Kalau dulu orang buat coke dari buah kola, sekarang semua bahan tiruan. Tapi coke suam campur limau dapat mengubat selsema
    Lembu Wasiat

    ReplyDelete
  13. Mak aii..Bhayanye coke.. Sebelum nie suke2 je mnum.. Isy,tobat2 x mnum coke

    ReplyDelete
  14. wah.. dahsyat gak air coke nie ehh..

    ReplyDelete
  15. never been interested in coke...or any others carbonate drinks...


    *new coke factory will be built in Bandar Enstek N9..

    ReplyDelete
  16. info baru yg saya dpt hari ini..thanx 4 sharing!

    ReplyDelete
  17. kalau masa buat overhaul turbine jenis Alstom,mat salleh swiss suka guna coke utk melonggarkan blade yg ketat/karat.

    ReplyDelete
  18. besh2..
    aku memang dah lame tak minum coke ni..
    good info..

    ReplyDelete
  19. salam ziarah..

    very nice entry..

    bli kfc amek milo ta amek coke..lalala ;p

    bdw, tukar la setting cmment jd pop-up wndow.. lebih meriah. :)

    ReplyDelete
  20. sebab tu, orang yahudi tak minum coke..huhuhu~

    ReplyDelete
  21. salam ziarah.. =)

    mang xsuke coke pon..
    pasni nk beli n guna wt cuci tandas la.. hahaha
    nice entry!

    ReplyDelete
  22. Any drink with soda is not good for our health, not just a coke, but the other soda drink too is dangerous for our body if we consume it to much

    ReplyDelete
  23. perghhhh!!! betui ka ni??
    mana dapat info ni?? saya nak share sikit boley? bley bagi sumber x??

    ReplyDelete